گندزدایی بخش مهمی از فرایند تصفیه آب آشامیدنی است و در بسیاری از نقاط جهان کلر (به شکل گاز کلر، هیپوکلریت و... ) به عنوان عامل ضد عفونی کننده و گند زدا برای تصفیه آب آشامیدنی به کار گرفته می شود.کلر افزوده شده علاوه بر گند زدایی نمونه، حفظ سلامت آب در فرایند توزیع آب در شبکه را نیز بر عهده دارد. به همین جهت همواره مقداری از کلر به شکل کلرباقی مانده (کلر آزاد) در نمونه وجود خواهد داشت تا در صورت ورود هر گونه آلاینده میکروبی ثانویه به آب، سریعا توسط کلر باقی مانده حذف گردد. بر اساس استاندارد های موجود میزان کلر باقی مانده می بایست بین 0.5 تا 1 ppm باشد. مسئله مهم در به کارگیری کلر، تزریق مقدار کافی و مناسب این ماده به آب آشامیدنی است. تمامی آب های سطحی حاوی مقادیر متغیر ازهیومیک اسیدها می باشند، و از آنجایی که بیشتر فرایندهای تصفیه آب آشامیدنی قادر به حذف کامل ترکیبات آلی نیستند، این مواد در مرحله گندزدایی با کلر وارد واکنش شده و سبب ایـجاد ترکیبات تری هالومتان (THM) می شوند. این ترکیـبات کهdisinfection by-product (DBP) نیز نامیده می شوند به شدت سرطان زا بوده و از تولید آنها باید اجتناب شود. به همین جهت نصب سیستم های انلاین برای پایش مداوم غلظت کلر باقی مانده در آب الزامی است. روش آمپرومتری و روش فتومتری از روش های رایج در اندازه گیری کلر باقی مانده به شمار می رود.
اندازه گیری پارامتر COD (Chemical Oxygen Demand) همواره به عنوان شاخصی از میزان آلودگی آبها به ترکیبات آلی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است. روش های متعددی برای اندازه گیری COD توسط شرکتهای مختلف ارائه گردیده که بسیاری از آنها از حیث تئوری منطبق با استانداردهای مرجع آزمایشگاهی می باشد ولی باتوجه به پیچیدگی های بهره برداری از آنالایزرهای مختلف به صورت آنلاین (برخط) و لزوم قرارگیری مستمر این تجهیزات در محیطهای صنعتی، مدیریت بهره برداری بهینه از این تجهیزات مستلزم بررسی برخی مسائل قبل از انتخاب یک روش یا تجهیز می باشد. هر یک از این تجهیزات و روش ها در تناسب با کاربری های مختلف دارای معایب و مزایای متفاوت از قبیل : پیچیدگی های روش اندازه گیری، میزان مواد مصرفی سالیانه، مدیریت پسماند ناشی از عملکرد دستگاه، هزینه اولیه بالا، هزینه سرویس و نگهداری و قطعات یدکی گرانقیمت و نیاز به نیروی انسانی متخصص جهت بهره برداری می باشند. این نکات مسائلی هستند که هریک از مشتریان به تناسب امکانات خود می بایست در انتخاب نوع تجهیز مدنظر قرار دهند.
معرفی طرح
خاصیت میکروب کشی نقره از هزاران سال قبل برای بشر آشکار شده است. به طور مثال سینوهه که معروفترین پزشک فراعنه بوده است در جراحی هایی که روی جمجمه بیمارانش انجام می داد از چاقوها و وسایل نقره استفاده می کرده است. اسکندر مقدونی در یکی از جنگ هایش شمار زیادی از سربازان خود را در اثر بیماری مرموزی از دست داد در حالی که خود و دیگر فرماندهان عالی رتبه نظامی اش به دلیل استفاده از ظروف و جام های نقره ای به آن بیماری مبتلا نشدند. همچنین ایرانیان در 2000 سال قبل، آب را در ظروف نقره نگاه می داشتند و می نوشیدند چون از خاصیت میکروب کشی این فلز با خبر بودند. در اغلب جنگ های قدیمی روی زخم سربازان سکه های نقره قرار می داده اند تا از عفونت و گسترش زخم های آن ها جلوگیری کنند.
واژه فناوری نانو اولین بار توسط نوریوتاینگوچی استاد دانشگاه علوم توکیو در سال 1974 بر زبان ها جاری شد. او این واژه را برای توصیف ساخت مواد (وسایل) دقیقی که تلورانس ابعادی آنها در حد نانومتر می باشد، به کار برد. نانو تکنولوژی در ترجمه لفظ به لفظ، به معنی تکنولوژی بسیار کوچک (نانو، به معنی بسیار بسیار کوچک، مقیاس 10 به توان منفی 9 بار کوچک تر) می باشد.
نانو تکنولوژی، فن آوری تغییر در خواص مولکول های تشکیل دهنده مواد است و به همین دلیل مقیاس نانو بهترین تعریف برای این تکنولوژی می باشد. بشر سعی دارد تا با استفاده از نانو تکنولوژی خواص مولکول ها را تغییر دهد تا وقتی که جسمی از این مولکول ها درست شود و تمام خواص این مولکول ها (و ماده اصلی) را در خود داشته باشد. هدف اصلی اکثر تحقیقات نانو تکنولوژی شکل دهی ترکیبات جدید یا ایجاد تغییراتی در مواد موجود است. نانو تکنولوژی در الکترونیک، زیست شناسی، ژنتیک، هوانوردی و حتی در مطالعات انرژی به کار برده می شود.
این طرح توجیهی توسط تیم فنی شرکت شرکتفنی مهندسیکاوشگراناستانسمنان تنظیم شده است.
کالیبراسیون چیست؟
در صنعت و استفاده از تجهیزات ابزار دقیق فرآیند ، برای اطمینان از عملکرد صحیح آن از ساده ترین تا پیچیده ترین آنها ، به کالیبراسیون و نگهداری دوره ای نیاز دارد. دریفت، عوامل محیطی، منبع تغذیه الکتریکی، افزودن یک تجهیز به یک حلقه خروجی و تغییرات فرآیند، همگی باعث می شوند که تجهیزات ابزار دقیق فرآیندی دقت خود را از دست دهند. فقط با کالیبراسیون آن ابزار می توان اطمینان حاصل کرد. کالیبراسیون مقایسه ای بین دو دستگاه است. اولی وسیله واحدی است که باید بر مبنای واحد مشخص اندازه گیری کالیبره شود که اغلب تجهیز مورد کالیبره نامیده میگردد و دستگاه دوم کالیبراتور است که بر روی یک استاندارد با دقت شناخته شده ثابت شده است.
کالیبراسیون یک ابزار شامل بررسی چندین نقطه در طیف وسیعی از بازه اندازه گیری ابزار یا تجهیز اندازه گیری است. بعد از اینکه دقت دستگاه مورد آزمایش بررسی گردید ، می توان تنظیماتی را برای رسیدن به دقت مورد نظر آن انجام داد.
چرا کالیبراسیون مهم است؟
کالیبراسیون کمک می کند تا جهان ایمن باشد. ممکن است این موضوع در نگاه اول کمی عجیب به نظر برسد. اما جالب است بدانید روزانه میلیون ها عملیات کالیبره بی سر و صدا برای اجرای منافع ما اجرا می شود. مثلا هنگامی که روی صندلی هواپیما نشسته اید و منتظر پروازی آرام هستید یا از کنار یک مرکز هسته ای عبور می کنید یا حتی وقتی با خیال راحت از دارویی استفاده می کنید، تمامی سیستم ها و فرآیندهای پیش روی شما باید به طور مرتب کالیبره شوند تا شما از حوادث دور بمانید. بنابراین هیچکس نمی تواند بگوید کالیبراسیون مهم نیست!
گذشت زمان، فرسودگی و حوادث غیر مترقبه باعث می شوند قابلیت ردیابی نتایج در دستگاه ها زیر سؤال برود و نیازمند تأیید دوباره باشند. در اغلب موارد، عدم قطعیت دستگاه ها و ابزار مختلف، نسبت به زمان و با استفاده های مکرر زیاد می شوند. اما تشخیص رشد تدریجی عدم قطعیت برای کاربران عادی به آسانی امکان پذیر نیست و نیاز به بازرسی و تشخیص یک ناظر کنترل کیفیت دارد.
کار کردن با ابزارهای کالیبره به محقق کمک می کنند که به نتایج حاصل از تحقیقات خود اطمینان داشته باشد. بداند که این نتایج ناشی از تغییرات واقعی پدیده ها هستند؛ نه ناشی از نادرستی تخمین و عدم قطعیت در اندازه گیری.
كدام دستگاه ها بايد کاليبره شوند؟
هر دستگاه یا وسیله ای که در اندازهگيری کاربرد دارد، باید کالیبره باشد. این تجهیزات بايد به صورت دوره ای كاليبره شوند و برای آن ها گواهی كاليبراسيون صادر شده و ضميمه دستگاه شود.
توجه داشته باشید که كاليبره كردن همه تجهيزات لازم نيست. چرا که برخی ابزار فقط به عنوان «نشان دهنده» مورد استفاده قرار می گيرند. لزومی برای کالیبره بودن تجهیزاتی که برای تشخيص و آشكارسازی موارد مهم به كار نمی روند، نیست. اگر ابزاری برای تعيين قابليت پذيرش محصول و يا عوامل موثر در فرايند آزمون کاربرد نداشته باشد، كاليبراسيون آن ضروری نیست.
اعتبارسنجی کالیبراسیون
هنگام انجام کالیبراسیون، مهم است که بتوانید به روشی که انجام می شود اعتماد کنید. اعتبار سنجی کالیبراسیون این اعتماد را فراهم می کند. اعتبارسنجی به صاحب ابزار اطمینان می دهد که کالیبراسیون به درستی انجام شده است.
اعتبار سنجی کالیبراسیون به این معنی است که یک فرآیند کالیبراسیون بررسی شده و مطابق با الزامات اندازه گیری فنی و با کیفیت بین المللی پذیرفته شده است.ISO / IEC 17025 استاندارد بین المللی کیفیت سنجی است که آزمایشگاه های کالیبراسیون در آن معتبر هستند.
موافقت نامه های بین المللی اطمینان می دهند که به محض اعتبارسنجی یک فرآیند کالیبراسیون در یک کشور، هرگونه کالیبراسیون ناشی از آن فرایند می تواند در سراسر جهان و بدون هیچ گونه الزام اضافی در مورد پذیرش فنی پذیرفته شود.
آزمایشگاه کالیبراسیون اغلب با کالیبراسیون یک ابزار ، گواهی نامه ارائه می دهد. گواهی کالیبراسیون اطلاعات مهمی را برای اطمینان به صاحب ابزار در مورد کالیبراسیون صحیح دستگاه و کمک به اثبات کالیبراسیون ارائه می دهد.
یک گواهی کالیبراسیونممکن است شامل بیانیه ای از قابلیت ردیابی یا لیستی از استانداردهای کالیبراسیون مورد استفاده برای کالیبراسیون، هر گونه داده حاصل از کالیبراسیون، تاریخ کالیبراسیون و احتمالاً اظهارات مربوط به هر نتیجه اندازه گیری باشد یا نتواند آن را صادر کند.
استانداردهای کالیبراسیون
استانداردهای کالیبراسیون شامل هر منبعی است که می تواند یک مرجع شناخته شده که در آن می توان دقت یک ابزار را با یکدیگر مقایسه کرد ارائه دهد . استانداردهای کالیبراسیون می تواند بسیار متفاوت باشد. کالیبراتور می تواند شامل محلولهایی باشند که به pH خاص برای کالیبراسیون pH مترها تهیه می شوند وی یا شامل بلوک هایی با ضخامت دقیق هستند که با آن می توان یک متر را کالیبره کرد .
همه استانداردها به طور یکسان ایجاد نمی شوند. در حالی که کلیه استانداردها دارای دقت شناخته شده هستند ، برخی از آنها به عنوان استاندارد اصلی شناخته می شوند که بالاترین سطح دقت برای یک پارامتر خاص است. استانداردهای اولیه با تکیه بر فن آوری های اندازه گیری با استفاده از ثابت های فیزیکی اساسی که دریف ندارد و به دقت بالایی رسیده اند . به عنوان مثال ، مقدار ولت توسط جوزفسون افکت تعریف شده است که دارای دقت 1 قسمت در هر میلیارد است. این مقادیر ثابت عدم اطمینان را به حداقل می رساند ، و استانداردهای اولیه را دقیق ترین ابزار کالیبراسیون می کند.
اگرچه دقت کالیبراتورها بسته به مدل و پارامترهای اندازه گیری بسیار متفاوت است ، اما تقریباً به سه گروه تقسیم می شوند:
استانداردهای صنعتی همچنین به عنوان استاندارد های میدانی شناخته می شوند ، به عنوان یک قاعده کلی ، دقت 4 برابر بیشتر از ابزار کالیبره شده را دارند ، اگرچه این عامل مقیاس در صنایع مختلف میتواند متفاوت باشد .استاندارهای صنعتی معمولا برای بررسی سنسورهای مختلف درمحل استفاده و نه در یک آزمایشگاه مفید هستند.
استانداردهای ثانویه همچنین به عنوان استاندارد های آزمایشگاهی شناخته می شوند ، دقت بیشتری نسبت به استانداردهای میدانی دارند و برای کالیبراسیون استانداردهای میدانی استفاده می شوند.
استانداردهای اولیه بالاترین دقت کالیبراسیون را دارند. از استانداردهای اولیه برای کالیبراسیون استانداردهای ثانویه استفاده می شود.
قابلیت ردیابی یا Traceability
برای بهبود کیفیت کالیبراسیون در سطوح قابل قبول برای سازمان های خارجی ، به طور کلی مطلوب است که کالیبراسیون و اندازه گیری های بعدی قابل ردیابی با استانداردهای شناخته شده بین المللی باشند. تعیین قابلیت ردیابی با مقایسه رسمی با استانداردی صورت می گیرد که مستقیم یا غیرمستقیم با استانداردهای ملی (مانند NIST در ایالات متحده) ، استانداردهای بین المللی یا مواد مرجع معتبر مرتبط باشد.
شما می توانید تنها با وارد کردن شماره موبایل خود و دریافت کد ورود، وارد حساب کاربری خود شده و یا عضو شوید. همچنین می توانید با وارد کردن ایمیل کاربری خود وارد حساب کاربری خود شوید .