گیاه به انواع مواد مغذی برای رشد و نمو احتیاج دارد. این مواد را از طریق ریشه هایی که در خاک قرار دارند، دریافت می کند و به قسمت های مختلف می رساند. گاهی اوقات ممکن است خاک استفاده شده فاقد مواد مورد نیاز گیاه باشد. در این شرایط لازم است از انواع کود های مختلف استفاده کنید تا این مواد را به طور کامل به قسمت های مختلف گیاه برسانید. انتخاب کود مناسب، بسیار اهمیت دارد. در ادامه مطلب قصد داریم به معرفی انواع کود گیاهان آپارتمانی بپردازیم تا بهترین مواد مغذی را به گیاه خود برسانید و بهره وری آن را افزایش دهید.
جهت خرید "انواع کود و محصولات مرتبط " با بهترین کیفیت کلیک نمائید
کود چیست؟
برای معرفی انواع کود گیاهان آپارتمانی باید گفت که کود ها محصولات شیمیایی ای هستند که از مواد مغذی مورد نیاز گیاه مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر تشکیل شده اند. این مواد موجب افزایش بهره وری گیاه خواهند شد. با انتخاب کود مناسب برای گیاه خود، علاوه بر رساندن مواد مغذی، می توانید ظرفیت نگهداری آب آن را نیز افزایش دهید و عملکرد گیاهتان را به طور چشم گیری بهبود دهید.
انواع کود های مختلف
به طور کلی می توان گفت که ۲ نوع اصلی کود در دست داریم. 1) کود های آلی 2) کود های معدنی
- کود های آلی
کودی که از حیوانات یا گیاهان مختلف به دست می آید را کود آلی می نامند. این کود ترکیبات کربنی ای دارد که با تقویت فعالیت میکروارگانیسم و تولید مثل، خاصیت شیمیایی و فیزیکی خاک را به طور کامل تغییر می دهد. تمام این اتفاقات نیز به دلیل افزایش مواد آلی و مورد نیاز خاک صورت می گیرد.
کود های آلی معمولا از موادی مانند ضایعات کشاورزی مانند کاه، محصولات کشاورزی مختلف مثل لوبیا، سبوس برنج، بقایای بیوگاز و قارچ، فضولات حیوانی، ضایعات کشتارگاه، ضایعات بازار ماهی، ادرار و مدفوع مرغ، خوک، گاو، گوسفند، اردک، غاز و بز، زباله های خانگی مانند ضایعات مواد غذایی، استخوان های گیاه، ریشه و برگ، ضایعات صنعتی مانند بقایای غلات، سرکه و شکر، مواد معدنی مانند هیومیک اسید، بنتونیت و دولومیت و سایر مواد این چنینی بدست می آیند.
- کود های معدنی
کود های معدنی را ممکن است با نام کود های غیر آلی نیز شنیده باشید. به هر حال هر دو به یک نوع کود اشاره دارند. کودی که با روش های شیمیایی مختلف تولید شده و حاوی مواد مغذی مورد نیاز گیاهان است را کود معدنی می نامند.
دسته بندی کود های معدنی
به طور کلی می توان کود ها را با توجه به مواد موجود در ساختار آن ها، به ۵ دسته مختلف تقسیم کرد.
1) کود های حاوی نیتروژن
2) کود های حاوی فسفات
3) کود های حاوی پتاسیم
4) کود های مرکب
5) کود های کامل که با نشان (NPK) نیز در میان مردم شناخته می شوند.
1) کود های حاوی نیتروژن
از آن جایی که کلروفیل گیاه مقدار قابل توجهی نیتروژن دارد و وظیفه برقراری تعادل در هنگام فتوسنتز را بر عهده دارد، کود های نیتروژن دار انتخاب بی نظیری برای رشد و نمو گیاهتان خواهند بود. علاوه بر آن، قسمتی از اسیدآمینه گیاه که وظیفه تشکیل پروتئین را دارد نیز برای تولید به نیتروژن احتیاج دارند. نمونه های نیتروژن دار نیز به ۴ دسته مختلف مانند نیترات، آمونیاک و غیره تقسیم می شوند که با توجه به نیازتان، می توانید بهترین مورد را خریداری و مصرف کنید.
2) کود حاوی فسفر
در ادامه معرفی انواع کود گیاهان آپارتمانی، لازم است با کود حاوی فسفر نیز آشنا شوید. همان طور که از نام این کود پیداست، در ترکیباتش از فسفر استفاده شده و خواصی که دارد به میزان و روش استفاده از آن بستگی دارد. فسفر در پروتوپلاسم گیاه وجود دارد و نقش موثری در رشد آن دارد. شما هم می توانید آن را به طور مصنوعی و از طریق کود ها به گیاهانتان بیفزایید.
3) کود های حاوی پتاسیم
این کود ها نیز تنها برای خاک هایی که از کمبود پتاسیم رنج می برند، تجویز شده و بر روی تمام خاک ها نتیجه مطلوبی را ارائه نخواهد کرد.
4) کود مرکب
گاهی اوقات ممکن است خاک شما، دو عنصر موثر را در ترکیباتش نداشته باشد. در این صورت لازم است، از کود های مرکب که حاوی نیتروژن و فسفر در ترکیباتشان هستند، استفاده کنید تا به رشد گیاهان خود کمک کنید.
5) کود کامل
گاهی اوقات، استفاده از کود مرکب نتیجه خوبی را به همراه ندارد و با خاک سازگار نخواهد بود. در این شرایط شما می توانید از کود کامل استفاده کنید که مواد مغذی گیاه را بسیار متعادل تر، در اختیار گیاهان قرار خواهد داد.
مزایای استفاده از کود های مختلف
- تاثیر آن ها بر روی گیاهان بسیار زیاد است و خیلی سریع جواب می دهند. همچنین اثری مستقیم و با سرعت بالا بر روی گیاه مورد نظر می گذارند.
- نحوه نگه داری، جا به جایی و استفاده از کود ها بسیار ساده تر از روش های دیگر است.
- در طیف گسترده ای ارائه می شوند. در نتیجه شما می توانید با توجه به گیاهتان، کودی با خواص مناسب خریداری کنید تا شاهد نتیجه بی نظیری باشید.
- اغلب کود ها کاملا قابل اعتماد هستند. هنگام استفاده از آن ها می توانید از عملکردشان اطمینان حاصل کنید.
- از آن جایی که کود ها خاصیت محلول در آبی دارند، در نتیجه به سادگی در خاک حل شده و توسط گیاهان مورد استفاده قرار می گیرند. در نهایت نیز خواص بی نظیری را به آن ها خواهند بخشید.
- با ارائه مواد مغذی مورد نظر، جمع بزرگی از گیاهان را تغذیه می کنند و عملکرد آن ها را افزایش خواهند داد.
معایب استفاده از کود های مختلف
- قیمت بعضی از مدل های کود، ممکن است گران باشد و برای تمام مردم قابل خرید نباشد.
- ممکن است PH خاک را مختل کرده و به آن آسیب برسانند.
- اگر به کود ها حساس هستید، لازم است از ماسک و دستکش استفاده کنید؛ زیرا سیستم تنفسی و پوست را اذیت می کنند.
- اگر در مصرف آن ها زیاده روی کنید، ممکن است به گیاه آسیب برسانید و موجب خراب شدن آن شوید.
نتیجه گیری
پس از معرفی انواع کود گیاهان آپارتمانی، نوبت به شما می رسد تا با توجه به نوع و نیاز گیاه خودتان یکی از انواع کود های بالا را برای رشد بهتر آن تهیه کنید.